1 май - Празник на труда, ден за протести!

България днес отбелязва Международния ден на труда, който е и официален празник. На 1 май се отбелязва годишнина от стачката през 1886 на 340 000 работници в Чикаго, САЩ. През 1889 г. на учредителния конгрес на Втория интернационал е приета резолюция за честването му.

За първи път се отбелязва през 1890 г.В България първият опит за празнуване е през 1890 г. по инициатива на Типографското дружество. Първите масови манифестации са през 1893 г. в София, Пловдив и Видин. За първи път е обявен за официален празник през 1939 г., а от 1945 г. се чества официално всяка година.

Днес ще бъдат въведени промени в движението в централната част на столицата заради първомайския митинг на БСП и празника на левия печат и вестник "Дума", съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

От 8.00 ч. до приключване на проявите се забраняват престоя и паркирането на превозни средства, с изключение на автобусите превозващи участниците в митинг-шествието на северната част на пл. "Св. Александър Невски" и пл. "Княз Александър Първи".

От 10.00 до 12.00 ч. на 1 май се забранява влизането на превозни средства в двете посоки по ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "В. Левски", по ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Александър Невски", както и по ул. "11-ти август" между ул. "Московска" и пл. "Св. Александър Невски".

Митингът ще се проведе от 10.00 до 13.00 ч. на 1 май на южната част на площад Св. "Александър Невски", извън зоната за сигурност на Народното събрание.

Шествието ще е от 12.00 до 13.00 ч. с маршрут - от площад "Св. Александър Невски" по ул. "Оборище", бул. "В. Левски", бул. "Цар Освободител" до площадката с детски игри в Борисовата градина с провеждане на празника на в. "Дума". При преминаване на шествието по маршрута движението на превозни средства ще бъде спирано и възстановявано поетапно.

Наред с празника на много места в страната ще се проведат протестни митинги срещу безработицата, недостатъчните детски надбавки, кризата. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.