Какво не бива да правите на работа..

Много хора, когато сгрешат, смятат, че по-добрият вариант е да се оправдаят чрез някоя "безобидна" лъжа...



Чувствате се добре в организацията, за която работите в момента и дори смятате, че това е мястото, където бихте дочакали пенсия? Тогава - внимавайте какви ги вършите, за да не объркате собствените си планове.
Какво не бива да правите, ако смятате да работите дълги години на определено място? Ето някои от забранените неща:
Не прибягвайте до лъжи
Много хора, когато сгрешат, смятат, че по-добрият вариант е да се оправдаят чрез някоя "безобидна" лъжа, вместо да признаят. По тази причина, вместо да кажат: "Съжалявам шефе, напълно съм изключила за това, веднага ще се заема", започват да импровизират: "Изобщо не съм получавала такъв имейл...".
Знайте обаче, че рано или късно лъжите се разкриват, а в една фирма винаги могат да проверят дали сте казала истината. "На лъжата краката са къси" - винаги се сещайте за тази поговорка, ако почувствате, че се изкушавате да се измъкнете от неприятна за вас ситуация чрез лъжа.
Не присвоявайте служебни неща
Химикалки, маркери, папки, тефтери... - жалко е да съсипете репутацията си за нещо, което струва 20 ст. Вероятно много по-разбираемо (което не означава да го правите) е да ви хванат в сериозна злоупотреба - поне има мащаб, но подобни "кокошкарски" присвоявания, не си струват червенето, да не говорим за загубеното доверие.
Не прехвърляйте вина
Научете се да отговаряте за постъпките си и ако сгафите, защото ваш колега ви е посъветвал да направите еди-какво си, не е редно да тръгнете да се оправдавате пред ръководството с него. От вас ли се е очавало решение? Тогава поемете отговорността - независимо дали сама сте стигнала до грешен отговор или сте решила да послушате мнението на някой друг. Ако прехвърлите вината върху колегата си, първо ще обострите отношенията си с него, а освен това ще покажете, че не сте способна да носите отговорност за решенията си.
Не разпространявайте клюки
Никога недейте да сплетничите на работа и никога не подкрепяйте клюкарите. Заемайте неутрална позиция, ако попаднете в интригантска ситуация. Вашите думи могат да бъдат така преиначени, че да се чудите откъде ви е дошло, така че никога не давайте повод да ви коментират.
Не ходете на работа, когато сте болна
Със сигурност, на никой от колегите ви няма да му е приятно да му кихате и кашляте насреща и да се притеснява дали няма да го разболеете. Вашите колеги също имат семейства, а вие наистина ги излагате на риск. Да отидете болна на работа не е героизъм, а безотговорност.
Не повреждайте офисната техника и не злоупотребявайте с ресурсите на фирмата
Или с други думи - пазете офисната техника и ако има проблем, не блъскайте, а поискайте техническа помощ. По отношение на ресурсите - телефони, интернет, принтер, сканер и пр. - не ги използвайте за лични цели постоянно. Всички са наясно, че сигурно звъните в къщи от служебния телефон - просто не злоупотребявайте. Ако работодателят ви е толерантен - отвърнете с уважение.
Не обсъждайте действията на ръководството на компанията
В никой случай не обсъждайте действията, политиката или каквото и да било за вашия началник. Едва ли всички колеги могат да си "траят". Думите ви могат винаги да стигнат до ръководството, но в друг контекст. Не само че е трудно да обясняваш, че "нямаш сестра", но и може наистина да поставите под въпрос оставането си в организацията, в която сте възнамерявала да се пенсионирате.
Тя.bg

......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.