"Кремиковци" стачкува - 3000 души излизат на протест..



Над 3000 служители на "Кремиковци" ще протестират утре в София, като шествието ще мине от храм-паметника "Александър Невски" до министерство на икономиката. Това съобщи Любомир Павлов от КТ "Подкрепа" след срещата с представители на правителството в Министерство на икономиката, предаде БГНЕС.

Ако държавата приеме оздравителния план за "Кремиковци", още след една година ще се разбере, че има смисъл от комбината, заяви той. Срещата беше свикана спешно в 14,30 часа, като на нея присъстваха синдикатите, министърът на екологията Нона Караджова и министърът на финансите Симеон Дянков, както и представители на министерствата, от които ще зависи решението за бъдещето на "Кремиковци".

"Без "Кремиковци" икономиката на държавата ще бъде срината. Ликвидацията на предприятието ще означава да се спре търсенето на отговорност на хората, които под носа на държавата източват завода. Закриването ще покрие далаверите на всички, които са били собственици на комбината", заяви синдикалистът.

Според него правителството трябва да приеме оздравителния план и да потърси отговорност на хората, ръководили го и довели го до сегашното състояние.
"Има достатъчно доказателства, че заводът е бил източван от 1999 година досега", твърди Павлов.
Той допълни, че когато истината излезе наяве, ще са нужни много малко средства за модернизирането на "Кремиковци". По думите му в условията на икономическа криза е важно държавата да намери правилния подход, за да може заводът да заработи и хората да запазят работните си места.

Протестни действия ще има и в понеделник, 16 ноември.  По-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че "Кремиковци" е фалшива индустриална структура и предстои ликвидация. Задължаванията на комбината от август до момента към НЕК са нараснали с 13 млн. лева, каза той.

"Ролята на държавата ще бъде чрез съдебната система да установи законосъобразността на всички действия, които са били извършени от различните управления на комбината, което ще отнеме години", отбеляза Трайков.   ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.