Министерство на отбраната обещава отчетност и прозрачност ..


София. Вътрешноведомественият съвет за борба с корупцията в Министерство на отбраната все още довършва своя доклад, каза на пресконференция министърът на отбраната Николай Младенов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Младенов посочи, че се изработват стандарти и принципи, които всеки доставчик на МО и самото министерство ще подписва. В тези стандарти се залагат принципите на отчетността, прозрачността и задължението за обществен отчет по всеки договор, за да се установи дали има съмнения за корупция по веригата.

На срещата си с Марк Пайман и Алън Уолдрън, представители на Трансперанси Интернешънал, Великобритания (Transparency International UK), министърът е обсъдил процесът по подписване на „Договор за почтеност” (Integrity pact). Този договор е част от плана за действие на постоянния съвет по антикорупция към Министерството на отбраната. „Договор за почтеност” (Integrity pact) предвижда привличането на заинтересованите в процеса на доставки страни. Това са Министерството на отбраната, доставчици и организации като НАТО, ЕС, Световната банка и други.

На въпрос - какви са ефектите от въвеждането на „Договора за почтеност”, Марк Пайман отговори: „Този критерий води до повишаване на нивото на отчетност в очите на обществеността и винаги води до по-високи стандарти по отношение на прозрачността и се надявам, че в България ще се случи това”.
Грета ПЕТРОВА
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.