24-годишният Никола Шивачев се предполага, че е убил 64-годишния си баща Александър Шивачев !

Мрачна загадка витае около Шивачеви !

Никола: Татко беше излишен !

Полицията в Сан Диего отказва да пусне под гаранция заподозрения убиец !


Мрачна загадка витае около семейство Шивачеви, чиято древногръцка трагедия разтърси Сан Диего и София. 24-годишният Никола, за когото се предполага, че е убил 64-годишния си баща Александър, един от най-уважаваните телевизионери в Калифорния и България, е промълвил: "Той беше излишен". Така момчето, за което се смята, че има проблеми с психиката, е отговорило на майка си, когато тя го е запитала: "Защо го направи?". Вестниците в щата цитират зловещата аргументация на младия човек и с друга фраза: "Заслужаваше го!". Две от медиите използват разказа на 37-годишния Дарен Шакър, който е бил при гаджето си в "Ладжола кросроуд", където живеят Шивачеви. Той е първият, чул писъците на жената, която вероятно е Люси, съпругата на Сашо. Шакър я е видял с окървавена пижама и се е обадил на ченгетата. Ърни Хърбърт от полицията на Сан Диего пък твърди: "Тя каза, че синът й е убил баща си". Сега униформените отказват да пуснат заподозрения под гаранция. В София няма нито един човек от приятелите на Шивачеви, който може да си обясни кошмара отвъд океана. В Сан Диего българската общност също е потресена, защото семейството е много уважавано и задружно. Сашо и Люси имат прекрасен център за мануална терапия. А Шивачев дори е ръководел малък местен тв канал за български новини и теми.

В БНТ не могат да повярват, че Сашо го няма
В БНТ не могат да повярват, че Сашо Шивачев вече го няма. "Не гориш с работата", обичаше да казва той като шеговит упрек към нас. А изгоря там, някъде в Калифорния, за да се слее с вечността", е написала в некролога за колегата си Даниела Кънева, снимала с него документални филми в най-горещите точки на света.
"Той беше връх. Колега мечта, страхотен чаровник и професионалист. Преживяхме заедно много неща. Работехме с един от най-добрите ни оператори от екипа на Бригита - Румен Хаджииванов, който почина много млад от инфаркт", разказва Даниела.
Сашо завършва Консерваторията. Композиторът Димитър Вълчев, с когото са близки приятели, го кани в легендарния оркестър на Сатирата. Когато Младен Младенов-Доктора прави филм за музикантите в храма на смеха, Сашо за първи път попада на малкия екран. После се появява на "Сан Стефано", за да режисира приказката "Джерелсомино" - за момченце с невероятен глас, което, като запее, помита всичко по пътя си в името на доброто. Така става един от най-страхотните професионалисти в екипа на Бригита.
"Заедно правиха "Телевизионен обектив", "Телевизията представя", "Пожелахте да видите", "Стил" и още много музикални и публицистични предавания. Когато се върнах от Токио, Бригита ми каза: "Вземи ги тези страхотни момчета, аз ти ги препоръчвам. А имайте предвид, че желязната Бригита, която признавам за най-телевизионния човек от всички ни, не работеше с всеки. Трябваше да имаш свръх качества, за да те избере. Сашо ги притежаваше. Той е от сой, син е на големия наш преводач Никола Шивачев, на когото по-късно кръщава и сина си.
С него и с Румен бяхме в Иран, за да правим интервюта с аетоласите. Арестуваха ни по три пъти на ден. Беше през 1980-а, във времето на хомейните. Бяха екстремни моменти. Правехме поредица документални филми в Пенджаб и Кашмир. Снимахме незаконно шведския крал, интервюирахме Индира Ганди, ходехме с камери след гуруто й. Това беше след смъртта на нейния по-малък син Санджай Ганди. Неговият малък самолет се разби до нашето посолство в Делхи. Индира беше в траур. Сашо и Румен 17 дни чакаха в посолството брадясали и без цигари, докато се съгласи да даде интервюто. Филмът се казваше "Матаджи Индира" ("Майка Индира") и направи голям бум.
Пак тримата направихме първото си интервю с Раджив Ганди през 1984-а, веднага след смъртта на Индира. На военното летище за хеликоптери, в палатката му с неговия генератор за ток - 13 минути. Беше по времето на най-големите етнически размирици. Имаше голям риск за живота ни. Арестуваха ни на летището в Техеран, после ни пускаха и пак ни арестуваха, докато главният цензор ни каза: "Айде, вървете си, че не мога да отговарям повече за вас".
Тогава Иван Славков оглавяваше БНТ и всичко това беше възможно. Имаше екипи още само на западно германската ZDF и на японската - NHK. Бягаме инкогнито и нелегално. Останалите журналисти бяха арестувани или избити. Със Сашо и Румен за малко да ни уволнят заради филмите ни оттам.
Оцеляхме заедно, а сега Сашо си отиде. Не коментирам какво е станало, защото не знам подробности. Сашо до болка обичаше детето си и жена си. Има сестра близначка, Тони, музикантка във Виена, омъжена там. Другата му сестра, Елена, е много добра артистка. От цялата си душа вярвам, че той приключи само земния си път, а ще продължи в другия. Така е трябвало да стане по силата на съдбата."
Албена АТАНАСОВА
Людмила ПЪРВАНОВА
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.