Гризач зарази и уби 21-годишен строител в Банско


Рядко срещаната хеморагична треска покоси 21-годишния Емил Давков от град Симитли, който издъхна в реанимация на благоевградската болница след няколкодневна борба на специалистите за живота му. Починалият Емил Давков е строителен работник в Банско и най-вероятно по време на работа се е заразил.

Медиците обясниха, че основният източник на заразата са плъхове или кърлеж. Входната врата за постъпване на вирусите са лигавиците на горните дихателни пътища и стомашно-чревният път. Инкубационният период от проникването на заразата до появата на първите признаци е от 4-5 до 46 дни. Симптомите на заболяването са грипоподобни - висока температура, втрисане, главоболие, мускулни болки, силна отпадналост.

Емил Давков е приет за лечение в инфекциозно отделение на благоевградската болница с кръвоизливи по кожата, лигавицата и усложнения на хеморагичната треска с остра бъбречна недостатъчност. По спешност е преместен в реанимация в кома. Извикан е национален консултант - специалист по инфекциозни болести от София. Въпреки 15-дневната борба симтомите на тежката форма на хеморагична треска се усложнили.

Статистиката сочи, че смъртността при такива зарази е до 50% и зависи от състоянието на организма преди инфекцията. Заболяванията от кръвоизливни трески се появяват предимно през периода от април до октомври, което е свързано с размножаването и активността на гризачите и кърлежите. Основният източник на заразата са дивите и домашните животни, с които човек в своята трудова и ежедневна дейност влиза в допир.

Болестта, която се е развила в конкретния случай, ще се уточни от патоанатома д-р Христов, пише "Струма". ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.