Грип мутант идва от летището..

Ваксината за новия вирус чака одобрение от Европа



Само един на пет пациенти у нас търси помощ от лекар при настинка или грип
ФОТО ДИМИТЪР КАЦАРОВ
Нов грип мутант може да кацне на летището, предупредиха епидемиолози. Световната здравна организация алармира, че свинският грип, върлуващ в цял свят, може да се свърже с вируса "Брисбейн". Така може да се появи нов щам, който заради генетичната си информация ще носи тежки поражения за здравето, обясни за "Стандарт" д-р Снежана Алтънкова, шеф на дирекция "Обществено здраве" в министерството на Божидар Нанев.
Според експертите и тази година вирусът у нас ще дойде по въздух от чужбина. Очаква се сериозен брой заболели да има още през октомври. Тогава ще бъде и първата вълна на грипните вируси у нас. Въпреки това аптекарите вече отчитат голямо повишение на заболелите. В здравното министерство обаче информацията е друга. Според данните на докторите стойността на заболелите у нас е 32,68 на 10 000 души население. Всъщност личните лекари твърдят, че броят на болните е много по-голям. Причината е, че хората не търсят лекарска помощ, а сами купуват препарати от аптеките. Затова броят на регистрираните е поне три пъти по-малък от реалната стойност на заболелите. В момента в страната им вирус, който протича сравнително леко. Първите симптоми са силна хрема. При невземане на мерки в първите 24 часа след заболяването се появява силна кашлица и температура. Тогава обаче голяма част от нашенците не търсят помощ, а се лекуват сами или вземат консултации от личните си лекари по телефона. Преболедуването на крак крие опасности и често води със себе си усложнения - бронхопневмонии, бронхити, възпаления на ушите и пр. "Имам пациенти, които стигнаха до бронхопневмония, единият от тях е дете", обясни семейният лекар Христо Кирилов, който има кабинет в медицински център "Новум". Заради променливото време обаче грипът може да ни сюрпризира много по-рано, предупреди националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова.
Методите за предпазване от тези щамове на вируса са почти същите както при всички останали. Противогрипната ваксина е най-бързо действащият щит за организма, обясни специалистката. Тя изтъкна обаче, че у нас хората, които се имунизират, са съвсем малко - едва 4%. В Англия и САЩ например всяка година инжекции против грип си слагат между 60 и 70 на сто от населението. Тази година здравното ведомство ще ваксинира безплатно срещу грип хора от старческите домове. В момента върви процедура по закупуване на дозите, каза обясни още д-р Снежана Алтънкова. Следващата седмица представители на Националния пандемичен съвет ще се срещнат в Брюксел с работна група, излъчена от Европейската комисия, за да се уточни количеството от ваксини срещу свински грип и цената, на която ще ги закупим. Тези инжекции няма да се продават в аптечната мрежа, а ще се поставят безплатно на рисковите групи - децата до 2-годишна възраст, хронично болните и медицинските кадри. Ваксинацията няма да е задължителна, а по желание, уточни д-р Алтънкова. В момента три ваксини срещу новата зараза очакват всеки момент одобрение от Европейската агенция по лекарствата./standartnews.com
Румяна Милева ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.