100 бона заплата за Мистър Имот..

Асен Македонов уволнен, пращат го на прокурор №1



Асен Македонов

Пир с царски заплати и бонуси по време на криза разкри Външно в "Агенция дипломатически имоти в страната". АДИС е на подчинение на МВнР.
Нейният вече бивш управител Асен Македонов и контрольорът на дружеството Олег Димов са вземали тлъсти заплати и възнаграждения въпреки намаляващите печалби на фирмата, установи проверка в дружеството. Македонов бе уволнен в петък.
117 000 лева е сложил Македонов в джоба си само за 2008 г., показват документите, с които "Стандарт" разполага. От тези пари 43 400 лв. са необлагаеми. Останалите 72 660 лв. са облагаеми, сочи проверката. Тя е за периода от началото на 2006 до август 2009 г. Извършена е от специална комисия във Външно. Министър Румяна Желева вече е изпратила събраните данни като сигнал до главния прокурор Борис Велчев, научи "Стандарт". Проверката показва, че Македонов и Димов са нарушили редица закони. Те така са управлявали АДИС, че печалбата на дружеството през 2008 г. е спаднала с цели 300% спрямо 2007 г. Бившият външен министър Ивайло Калфин контрира, че АДИС няма никакви задължения и се е изправила на крака в сравнение с 2006 г., когато е била пред фалит. Именно тогава Македонов поема компанията и започва да прибира сериозни суми. През февруари тази година той преподписва договор с Калфин, в който добавките към заплатата му се увеличават двойно въпреки спада на приходите на дружеството. Така, противно на логиката, че доходите на мениджърите зависят от добрите резултати на компанията, Македонов и Димов продължават да вземат изключително големи суми. През 2008 г. например управителят е получил брутна сума от 58 000 лв., а Димов пък прибрал над 23 000 лв. Само за първите шест месеца на тази година Македонов е взел 36 000 лева, а контрольорът му - 7200. Това обаче не е всичко. През изминалата 2008 г. Македонов е взел и бонуси (тантиеми) от 14 313 лв., а за предходните две години е прибирал по 10 000 лв. Той е имал право и на социални придобивки, както работниците получават допълнително пари за дрехи, храна и т. н. Само че за Македонов сумите за 2008 г. се равняват на 43 400 лв., а през 2007 г. - на 40 000 лв. За първите шест месеца на 2009 г. пък "социалните придобивки" са над 20 000 лв. На практика за тези пари управителите не се облагат с данък, но за сметка на това такъв еднократен данък се налага на дружеството. А заради това, че Македонов е взел толкова големи суми, разходите на АДИС са се увеличили сериозно. Освен това той се е подсигурил срещу евентуално уволнение, сочат още документите. В договора му е предвидена специална клауза за обезщетение при предсрочното му освобождаване независимо от причината. А евентуалното обезщетение, което той би получил, е равно на 6 месечни брутни заплати, или близо 36 000 лв.
След подадения сигнал прокуратурата и съответните органи на МВР могат да извършат проверка и да назначат подробен одит на всички сделки на дружеството.
Екип на “Стандарт” ......................

2 коментара:

Анонимен каза...

Chakame prisadite i za dvamata... Ama neshto se motaqt.

Анонимен каза...

Ma haide prisadi za dvamata...

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.