Демонстрация на мускули преди конгреса на БСП ..

capital.bg

До конгреса на БСП след седмица силните фигури в партията използват всякакъв повод, за да демонстрират каква мощ притежават. Днешното заседание на Националния съвет, на което по план трябваше да се приемат проектите за документи за форума на 18 октомври се превърна в битка за надмощие с апаратни хватки.


Румен Петков, Румен Овчаров и други известни лица от ръководството успяха след петчасов дебат да отложат одобрението на декларацията и платформата и да предизвикат още един пленум докрая на седмицата. Привържениците им в Националния съвет саботираха кворума, а по същото време в хотел "Принцес" в София младежите около Кирил Добрев, които са известни като "отбора на Станишев" учредяваха нова организация.
"Не сме обсъждали въпроса с евентуалната смяна на председателя. Това не е част от дневния ред на конгреса, но не означава, че няма да има такива дебати на самия форум", каза след заседанието говорителят на партията Корнелия Нинова. Единствената точка от днешното заседание, която минала без спорове е подкрепата за кандидатурата на Георги Кадиев за кмет на София.
В останалото време изобилствало от речи по всевъзможните теми на проектите за декларация "За обстановката в страната след изборите и дейността на БСП в опозиция" и за платформата "За развитие и обновление на БСП и България". Стигнало се дори до пунктуални забележки и спорове за съюзите в изреченията. Най-активни били Румен Петков и Румен Овчаров, но по някое време Георги Пирински извадил свой проект за декларация и накарал администрацията на "Позитано" 20 да го размножи и раздаде на членовете на Националния съвет. Парадоксът е, че и тримата са членове на Изпълнителното бюро, а би трябвало документите да са внесени за обсъждане, след като са минали през тяхното одобрение. "Бюрото се подиграва с нас", коментира един от присъстващите на пленума.
Както и да се нажежава обстановката преди конгреса следващата неделя, напълно е възможно резултатът от него да се изчерпи с политически знаци и речи. Съществува юридически спор дали форумът може да избере нов лидер на партията. Според едните законът за политическите партии не позволява евентуална смяна на председателя, защото точката за това трябвало да фигурира в дневния ред на конгреса два месеца преди заседанието му. Според другите – най-висшият орган може да реши всичко в деня на свикването си, включително да обсъди и смени лидера на партията.
Най-вероятно Сергей Станишев няма да подаде оставка и на конгреса, но е възможно да поиска вот на доверие. "Това е политически, а не юридически акт и няма правни последици", обясни бивш депутат от БСП. Резултатът от подобен ход ще зависи от баланса на лобитата сред делегатите, който според "Позитано" 20 засега е в полза на настоящия председател.
Запазването на поста за Станишев ще означава по думите му "промяна в партията" и, според знаците, които дава – обновление в състава на изпълнителното бюро. Възможно е Румен Овчаров и Румен Петков да се разделят с местата си там. Именно това ги изнервя и в последните дни двамата играят ва банк като от своя страна настояват за оставката на Сергей Станишев.
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.