Стажът за пенсия ще се доказва в съда от двама колеги

Писмените доказателства, установяващи стажа, могат да бъдат трудова, осигурителна книжка, трудов договор, допълнителни споразумения, заповеди за допълнително възнаграждение.Доказването на трудов и осигурителен стаж пред съда занапред ще става по-трудно. Това предвижда новият специален закон, който ще замести Указа за доказване на стажа в съда от 1961 г. Той вече се съгласува с бизнеса и синдикатите и до 20 дни ще влезе в кабинета, съобщава 24 часа.
Когато кандидат-пенсионерът няма нужните документи, той може да заведе в съда свидетели. Те обаче вече трябва задължително да са колеги, работили заедно с ищеца, и то през същия период, за който се доказва стажът. Досега нямаше строго изискване и по делата се явяваха портиери, случайни познати или работили на същото място, но по съвсем друго време, обясниха от НОИ.
Писмените доказателства, установяващи стажа, могат да бъдат трудова, осигурителна книжка, трудов договор, допълнителни споразумения, заповеди за допълнително възнаграждение.
С това ще се сложи край на безумни ситуации, в които се представяха купони за стол, пропуск за предприятието и др., каза Емил Мирославов, шеф на правната дирекция в социалното министерство. По тези дела държавата няма да събира такси. Съдебните разноски ще са за сметка на ищеца.
Законът бе изготвен, след като Йордан Караджов от "Сигнал" алармира, че документите за пенсия на певците са унищожени. Не предвиждаме нищо специално за тях, но и се оказа, че документите им са намерени в творческите съюзи, уточни Мирославов. В Министерството на културата обаче не знаеха за това.
Новите правила ще важат за всички. Идеята да се закове срок до 2 месеца за процедурата отпаднала.
Синдикатите подкрепят затягането на реда, но настояват за поправки в ГПК и Кодекса на труда вместо за специален закон. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.