Заплата само през банката ../на Цветелина?/

НАП казва на шефовете на колко да осигуряват служителите си


Заплатата само по банкомата. Това е едно от предложенията на държавата за борба със сивата икономика. Целта на промяната е да се изкарат на светло реалните доходи на работниците. Работодатели и синдикати напълно подкрепят пакета с мерки за повишаване на събираемостта на осигуровките и пресичането на шмекериите на некоректните шефове. Спешните мерки бяха обсъдени вчера на поредната среща между социалните партньори за уеднаквяване на позициите за промените в Кодекса за социално осигуряване и пенсионната реформа. На част от нея присъстваха и социалният министър Тотю Младенов, както и шефът на НАП Красимир Стефанов. Целият пакет ще се внесе за разглеждане на Министерски съвет идната сряда. Той ще бъде представен от финансовото ведомство, каза Тотю Младенов.
Мерките предвиждат занапред по банков път да се превеждат не само заплатите, но и всички суми над 5000 лева. По този начин по-трудно ще се укриват приходи и ще стане ясно какво е реалното финансово състояние на всяка фирма. За тази цел се предлага да се даде достъп на финансовите органи и до кредитните досиета на хората.
Пълно съгласие между социалните партньори има и за криминализирането на укриването на осигуровки. Със затвор обаче няма да се наказват работодателите, които са начислили заплатите, но не са изплатили осигуровките по финансови причини. Лихвите за забавените осигуровки обаче работодателите искат да паднат на основния лихвен процент плюс 10 пункта вместо сегашните 20. Друга от мерките за повишаване на приходите за пенсии и обезщетения е т. нар. аналогово плащане. Тя предвижда НАП да има правомощия да определя осигурителните доходи за работодателите в определени случаи. Например, когато при фирми с еднаква дейност има огромни разлики в заплатите, на които се осигуряват хората. Това ще означава, че шефът, който плаща на минималния праг, лъже. Тогава НАП ще има правото да го задължи да внася осигуровки на средния осигурителен доход за бранша. "За всички тези предложения сега има истинска воля да се приемат", каза Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. КНСБ и КТ "Подкрепа" също потвърдиха, че застават зад всяко предложение, което ще повиши приходите в системата на Държавното обществено осигуряване.
Мария Чипилева
 
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.