Балкански ценоразпис

super_market._kasaЦените на храните, напитките и цигарите в Сърбия са сред най-ниските в региона. Това показват резултати от анализ, публикуван от сръбското министерство на търговията и цитиран от агенция Бета, съобщава БТА. Анализът е направен на базата на данни, обявени от Евростат, за цените в 37 европейски държави през 2009 г. По-ниски цени на храните и безалкохолните напитки от Сърбия имат Македония, Румъния и България, където обаче алкохолът е по-скъп.
Сърбите пък пушат най-евтините цигари.
Най-много пари за храна дават хърватите и словенците, а босненците и черногорците плащат с около 10 на сто по-високи цени от сърбите.
Макар че цените в България и Румъния са средно по-ниски, отделни продукти са по-скъпи, отколкото в Сърбия. В Румъния цените на млякото, сиренето и яйцата са по-високи с 14.8%, а хлябът е със същата цена като в Сърбия.
В България млякото, сиренето и яйцата са по-скъпи с 13.6 на сто, плодовете и зеленчуците - с 4.8%, а на олиото - с 2.3 на сто.
Алкохолът е по-скъп в Албания, Черна гора, Словения и Хърватия, а по-евтин в България, Македония и Румъния.
Междувременно цената на безоловния бензин в Гърция удари 1.7 евро за литър, а по някои бензиностанции на магистралите в страната горивото е даже по-скъпо, пише гръцкият вестник "Та неа". Бензинджии се оплакват, че не се предвижда намаляване на цените, тъй като скокът през последните дни не идва само от спекулативни игри, а и от увеличения специален данък върху потреблението на горивата и от повишения от 21 на 23 на сто ДДС.
По данни на ЕС Гърция е сред страните, които държат рекорд по отношение на скъпите течни горива, като за месец май страната е непосредствено след Холандия с най-скъп безоловен бензин, пише още вестникът. Тазгодишните почивки на гърците са поскъпнали с над 50 на сто в сравнение с миналата година заради нарасналите цени на горивата и магистралните такси.
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.