Десет бедняци-милионери

Кризата е тежка и за милиардерите. Някои от тях са изпаднали до толкова, че вече са само милионери, пише Profit.bg.
355 души са напуснали списъка на милиардерите в света на сп. „Форбс". Причините са лоши кредити, покупки на скъпи имоти преди кризата, проблемни разводи, разследвания на Щатската комисия по ценни книжа, и най-общо казано - кризата.
Вижте кои милиардери „обедняха" в последната една година:
Томас Фридман, писател и автор в Nеw York Times

Журналистът Фридман стана милиардер благодарение на барака си с наследницата на имотната империя General Growth Properties (GGP).
Приходите на компанията обаче се сринаха заради кризата и състоянието на семейството на Фридман се стопи от 3.6 милиарда на 25 милиона долара. Горките!
Едра Бликсет, съосновател на Yellowstone Club

Едра Бликсет стана собственик на луксозния ски курорт след като се разведе със съпруга си Тим Бликсет (също бивш милиардер).
Миналата година тузарският курорт обяви фалит и Бликсет съобщи, че активите й са на стойност едва 100 - 500 млн. долара. Курортът, който някога бе оценяван на 778 милиона долара бе купен от CrossHarbor Capital Partners за 115 милиона долара.
Алън Станфорд, председател на Stanford Financial Group

През 2008 той бе шеф на влиятелен хедж фонд, а сп. „Форбс" го оцени на 2.8 млрд. долара. Днес Сър Алън е зад решетките и е разследван за Понци схема, източила 7 млрд. долара.
Шелдън Андерсън, председател на Las Vegas Sands Corporation

Магнатът от Лас Вегас, който е абониран за списъка на „Форбс", загуби цели 25 милиарда долара през 2008 г., тъй като мнозина решиха, че хазартът не е най-разумното занимание по време на рецесията. Днес Андерсън разполага с едва 9.3 млрд. долара.
Робърт Джонсън, основател на Black Entertainment Television (BET)

Джонсън е първият чернокож милиардер. Това стана през 2001 г., когато Viacom купи кабелната му телевизия за 3 млрд. долара.
Той обаче преживя доста скъп развод - раздели се с жена си Шейла, което му струва 400 млн. долара. На всичко отгоре акциите на Vivacom се обезцениха стремително, от което той загуби около 500 млн. долара, обезцениха се и имотите, които той притежава чрез фирмата си RLJ Companies.
Омид Кордестани, старши съветник, Google

Имаше време когато висшият служител в Google и Личност на годината на списание Time притежаваше 1.9 млрд. долара. Тази година обаче той вече не е в списъка на милиардерите, заради скъп развод и поевтиняването на акциите на компанията.
Рандал Нардоне, съосновател на Fortress Investment Group
Откакто Нардоне направи хедж фонда си публичен през 2007, акциите са загубили 91%. Неговото лично състояние, което в един момент бе стигнало 10.7 млрд. долара на хартия, се стопи и той също напусна списъка на милиардерите. На всичко отгоре му се наложи да плати 22 милиона долара за имот, който той бе решил да купи в по-розово времена.
Хари Маклоу, основател и председател на Macklowe Properties

Маклоу направи една голям грешка - през 2007 той взе заем от 5.8 млрд. долара от Deutsche Bank за покупката на имоти за 7 млрд. долара. По-голяма част от имотите му сега са дадени на кредитори, включително сградата на GE. Наскоро Маклоу продаде две сгради на „лешояда" Сам Зел на цена с 50% по-ниска от тази, която той бе платил за тях.
Марк Цукерберг, CEO на Facebook

През 2008 състоянието на 23-годишния Цукерберг се изчисляваше на 1.5 млрд. долара. Въпреки че мрежата все още привлича милиони потребители всяка седмица, тя все още не прави толкова много пари, колкото би могла. В резултат Цукерберг загуби 600 млн. долара и също вече е само милионер.
Луис Гонда, основател на Lexington Commercial Holdings

Гонда притежаваше 20 милиона акции на AIG, което не му се отрази добре. Преди време той имаше 2 млрд. долара, но вече са много по-малко. Гонда също така дари милиони долари на лаборатории към университета UCLA.
......................

1 коментара:

барбарони каза...

Как Шелдън Андерсън не е получил удар... Да загубиш 25 милиарда си е направо лудост. Но все още има 9млрд долара.

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.